Erzurum-Palandöken

3185 m. zirveye sahip Palandöken dağları, Erzurum‘un güneyinde yer alır ve doğu-batı yönünde uzanır. Erzurum Türkiye‘nin en yüksek ve soğuk illerinden biridir.Yılın 150 günü karla örtülüdür. Aralık-mayıs arasındaki dönem kayak etkinlikleri için en uygun zamandır. Normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı almaktadır. Mevsim boyunca “toz kar” üzerinde kayak yapılmaktadır.



Erzurum Palandöken Kayak MerkeziPalandöken‘de günde toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmalar hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği ve 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği bir kapasiteye sahiptir.Palandöken, Doğu’nun en popüler kayak merkezi. Hatta Türkiye’nin en iyi ilk üç kayak merkezinden birisidir. Yüksek irtifa, kaliteli kar, uzun kış, Palandöken’de sınırsız kayak keyfi sunuyor.Kayak zamanı Kasım’dan Mayıs’a kadar tam altı ay sürüyor. Normal kış şartlarında iki ya da üç metre kar kalınlığı var. İkliminden dolayı da bu süre boyunca, kar kalitesi ‘toz kar’ özelliğini koruyor.





Palandöken Kayak Merkezi’nin 3125 metrelik pisti, Türkiye’nin en yüksek rakımlı pisti. Ayrıca 3125 metreden 2100 metre rakıma, hiç durmadan kayarak inmek mümkün. 27 No’lu pist, sekiz kilometreye varan uzunluğuyla, Türkiye’nin en uzun pistlerinden. Palandöken’de snowboard’cular için de ezilmemiş, doğal pistler var. Bu pistlere teleski ya da telesiyejlerle ulaşılıyor.


Palandöken’in özelliklerinden biri de uçak, otobüs ya da trenden indiğiniz andan itibaren, 20 dakika içinde, pist ve otellere ulaşabiliyorsunuz. Çünkü Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum’a sadece 13 kilometre uzaklıkta. Bu yol en sert hava koşullarında bile, her zaman ulaşıma açıktır.
Palandöken‘de çeşitli kategorilerde kayak ve snowboard yarışmaları ile kar festivalleri de düzenlenmektedir. Ayrıca dağda 5 yıldızlı otellerin yanı sıra kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar bulunmaktadır. Kayak malzemesi kiralama hizmetleri verilmektedir ayrıca amatör kayakçılar için kayak hocalarından derslerde alınabilmektedir.


2011 Winter Universiade Oyunları‘na aday olan kentimiz İtalya’nın Torino kentinde yapılan tanıtımdan sonra seçimleri kazanmış ve Palandöken Dağı‘nın tüm dünya tarafından tanınmasını sağlamıştır.




Palandöken Kayak Merkezi Konaklama4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri, kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar bulunmaktadır. Kayak dersi ve malzeme kiralama hizmetleri verilmektedir.

Palandöken Kayak Merkezi Ulaşım


Erzurum‘a Ankara ve İstanbul‘dan her gün uçak seferleri bulunmaktadır. Kayak Merkezi, Erzurum Şehir Merkezine 5 km. uzaklıktadır. Hava alanına ise yalnızca 10 dakika mesafededir. Kış mevsimi boyunca şehir merkezinden halk otobüsü seferleri bulunmaktadır.


Palandöken Dağı Master PlanıTürkiye‘de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje “Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan Çalışması“dır. Yapılan çalışmada Palandöken Dağları‘nın doğal yapısı ve iklimi ile uluslararası kış sporları merkezi niteliklerine sahip olduğu belirlenmiştir. Projeye göre, üç ayrı alanda yapılacak düzenlemelerle günde 32 bin kişinin kayak yapmasına olanak sağlanabilecektir. Uluslararası yarışmalar hatta kış olimpiyatları burada düzenlenebilecektir. Bütün bu projelerin gerçekleşmesi halinde dağda 6 bin kişiye doğrudan istihdam olanağı sağlanacaktır.

Palandöken Kayak Merkezi Otelleri

Adres : PK. 115, 25000 Palandöken - Erzurum

Tel : 0 442 316 24 14

Web Sitesi : http://www.dedemanhotels.com/

E-Mail : palandoken@dedeman.com.tr

Polat Renaissance Erzurum Hotel

Adres : Palandöken Kayak Yolu Üzeri,

Palandöken - Erzurum

Tel : 0 442 232 00 10

Web Sitesi : http://www.polatrenaissance.com.tr/

E-Mail : palandoken@polatholding.com
Tourinn Palan Otel

Adres : Plandöken Dağı,

Palandöken - Erzurum

Tel : 0 442 317 07 07 Pbx

E-Mail : info@palanotel.com

www.erzurumtb.org.tr - Sitesinden Alınmıştır

0 yorum: