Muğla - Marmaris Milli Parkı

Yeri: Milli Park alanı Muğla ili, Marmaris ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ulaşım: Milli Park Muğla iline 6 km mesafede olup 550 ve 400 nolu devlet karayolu ile ulaşılmaktadır. Ayrıca deniz ulaşım imkanlarına da sahiptir.


Özelliği: Sahanın jeolojik yapısı , genel olarak magmatik ve kalker kayaçları ile alüvyon ve yamaç molozlarından oluşmuştur. Kuzey -Batısında mostra veren kretase yaşlı magmatik kayaların okside olması kızıl renkli görünümlere yol açmıştır. Kalkerler ise sahanın doğusunda geniş mostra verirler. Kalker Mostralarının batı kısmı tabakalı , doğu kısmı ise masif durumdadır.
Milli Parkın orman formasyonu kızılçam(Pinus Brutia)oluşturmaktadır. Bununla birlikte endemik bir tür olan sığla ağacı sahanın belirli bölgelerinde yayılım gösterir.Sığla ağaçları, derin nemli ve ağır topraklı taban arazilerinden yetişir. Vadi içerisinde ise kızılçam ,meşe,çınar ve kızılağaç farklı karışık ve etkileyici peyzaj değerlerini sunar.Ayrıca pırnal meşesi,kemes meşesi, yabani zeytin, kocayemiş, tesbih, sumak, keçiboynuzu, melengiç, zakkum ve defne gibi ağaçcık formlu Akdeniz bitkileri de Milli Park alanında geniş yayılış alanları gösterirler.



Saha Yaban Hayatı zenginlik içermekte olup özellikle Marmaris -Köyceğiz arasında bulunan ve nesli tükenme tehlikesi bulunan yaban keçilerinin yanı sıra ayı, karakulak,tilki, sincap,gelincik vb. memeli hayvanlara da rastlanmaktadır.



Milli Park sahasında;antik Physkos kenti(Marmaris),Amos(Hisarönü)kenti yer almakta olup, antik çağda bu bölge Karia Bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Burada Rhodos kolonisi izleri görülmektedir. Amos da bir tiyatro,tapınak ve bazı heykel kaidelerine rastlanmaktadır. Bir Karia kenti olan Amos'un etrafı aynı dönemden kalma bir sur duvarı ile çevrilidir. Physkos antik kenti ise Hellenistik çağda inşa edilmiş sur duvarları yer alır.



Görülebilecek Yerler: Milli Park sahası içerisinde bakir kıyılar, flora ve fauna açısından zenginliği ile başta Cennet Adası ve diğer adalar görülmeye değer. Ayrıca bitki zenginliği ile peyzaj değerleri yüksek olan vadi boyları da ziyaretçilere doyumsuz görüntüler sunar.



Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Yöreye gelen ve doğa içerisinde bulunmaktan zevk duyan ziyaretçiler için sahil boylarında günübirlik ve kamp alanları mevcuttur. Marmaris , İçmeler yerleşim alanları tatil bölgesi Milli Parkın ziyaretçilerine konaklama imkanı sunmaktadır.

0 yorum: