Kelebek Vadisi




Kelebek Vadisi, Akdeniz kıyılarının güney batısındaki Babadağ 'ın (Antik Kragos Dağı) eteklerinde yeralır. Doğusundan akan şelaleye yatak olan 350 m yüksekliğinde dik kayalıklar vadi için özel bir koy yaratır. Kelebeklerle süslü bir koydur.

.Ö.4. Yüzyıla uzanan Likya'nın Perdicia isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebekler Vadisi Kanyonu'nun hemen üstünde yer almakta ve buradaki köy halen o zamanı hatırlatan bir isimle, Faralya olarak anılmaktadır. Ancak köyün şimdiki resmi adı Uzunyurt' dur. Bizans ve uzantısı Yunan yerleşimcileri tarafından Osmanlı'nın son zamanlarına kadar sürdürülmüş olan teraslamalarla, yamaçlara uygulanan bahçecilik kültürü daha sonra Türk göçebelerine devredilmiş ve bugüne kadar gelmiştir.

1960'lı yıllara kadar vadide eski dönemlerde yer alan Rum yerleşimine ait kilise ve diğer birkaç yapı yukarıdaki köylülerce görülebilmekteydi. Vadide, görülmemiş irilikte narenciyelerin, Akdeniz'in tipik incir, sakız, harnup, dut vs. ağaçlarının, bir kişinin taşıyamayacağı irilikteki karpuzların yetiştirildiği hafızalardadır. Hatta Faralya köyünün (Belki şuanda hiçbirisi hayatta bulunmayan) en yaşlılarının ilk gençlik yıllarından, vadide yaşayan gizemli kadın Despina'nın asırlık yaşına rağmen köye, değiş tokuş için yük dolu çuvalları kanyon duvarlarından nasıl çıkardığı hatırlanır. Despina, vadideki işletmecilerin halen kullandığı tek göz evin hanımıydı. Kumsaldaki kayanın üstüne oturup kanyon duvarı arasından denize batan güneşi izlerken, belki de denize açılıp bir daha dönmeyen denizci sevgilisini beklerdi. Günlerden bir gün köylüler artık onu göremez oldular. Cansız bedenini bile...

Koleksiyoncu ve fotoğrafçı Rıfat Kılar, 1978'i izleyen yıllardaki vadi ziyaretlerinde, daha öncesinde Güdürümsü olarak bilinen yerel isminin değişmesine yol açacak Kelebek Vadisi ismini ilk kez telaffuz etti.





1987'de H.Deniz Bayramoğlu, vadide Butterflyvalley ismini kullanarak bir kamping-restoran işletmesi kurdu. Burada, turizm işletmeciliği sadece bir araçtı. Amaç, doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak ve bunu uluslar arası platformlarda paylaşmaktı. Başta müzisyen Nezih Topuzlu ve bir grup doğasever ile birlikte adeta vadiyi koruma misyonunu üstlendiler. Bölgedeki imar yasaklarının sürdürülebilir bir koruma için yetersiz olduğundan hareketle, dengeli-optimum kullanımı dışlamayan hatta doğası gereği de kendisini koruyan bu mekanı, bir eğitim modeli gibi değerlendirerek, doğaya uyumlu farklı düşünce ve hareketleri içeren bir faaliyet merkezi oluşturulmaya çalışıldı.

Yıllar geçtikçe vadi, iyice tanınmaya ve dolayısıyla kitle turizminin zararlarından etkilenmeye başlasa da halen vadiyi koruma mücadelesi tüm hızıyla sürdürülmekte.



Nasıl Gidilir

Fethiye'nin merkezinden kalkan ve otogar önündeki duraktan geçen minibüslerle Ölüdeniz'e gelindiğinde, sahilde Kelebekler Vadisi' ne ulaşımı sağlayan servis teknesi görülecektir. Ayrıca yine aynı yerden kalkan günlük gezi tekneleriyle de ulaşmak mümkündür. Acil durumlarda vadiden çağrılabilecek lastik bot kiralanabilir. Servis teknesi Ölüdeniz 'den 11:00, 14:00 ve 18:00 de kalkmakta olup dönüşler de 09:00, 13:00 ve 17:00 saatlerinde yapılmaktadır.
Tekne gidiş-geliş ücreti 10 milyon TL'dır.

Nerede Kalınır:

Bungalov, çadır veya çardakta konaklanabilir.

0 yorum: