Colosseum Anfitiyatrosu


Colosseum, Roma‘ nın sembolü haline gelmiş bir anfitiyatrodur. Asıl adı Flavium Amfitiyatrosu‘ dur. Colosseum adı eskiden bu eserin yakınında bulunan Nero‘ nun çok büyük bir heykelinden dolayı verilmiştir. Colosse “çok büyük” anlamına gelir.
70 yılında imparator Vespanianus tarafından başlatılan inşaa işlemi, 82 yılında Titus tarafından bitirilmiştir.

Colosseum Amfitiyatro‘ su, çevresi 527 metre olan bir elips şeklindedir. 4 katlı olan yapının yüksekliği 50 metredir. En alt katı yerden 4 metre yüksektir. Yapının, imparator için ayrılan ve diğerlerinden daha geniş olan dört ana giriş haricinde 80 adet girişi vardır. Colosseum 50 - 55.000 kişi alabiliyordu. Girişler bu kalabalığı 5 dakikada boşaltabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Yapının dışında traverten, iç kesimindeyse tüf ve tuğla kullanılmıştır. İçerisi üç ana kısma ayrılmıştır. Bunlar; arena, podyum ve mahzen kısımlarıdır.

Roma İmparatorluğu devrinde sirk oyunları, araba yarışları ve gladyatör gösterileri yapılan Colosseum, 19. yüzyıla kadar dünyanın en büyük anfitiyatrosu idi. Günümüzde bile modern stadyumların mimarilerinde örnek olarak alınmaktadır.

Colosseum Anfitiyatrosu İle İlgili Makale

Turist otobüslerinin, çevresine sıram sıram dizildikleri Colosseum‘ un tarihi iki bin yıl gerilere uzanıyor. 50 bin seyircilik bu amfitiyatro, Roma‘ nın sembolü ve en büyük anıtıRoma‘ nın kuruluşunun bininci yıldönümü nedeniyle İ.S. 249 yılında düzenlenen şenliklerde, işte bu amfitiyatroda yüzlerce hayvan dövüştürülmek suretiyle öldürülmüş. Filden aslana, kaplandan su aygırına, zebradan zürafaya kadar yüzlerce hayvan Roma‘ nın bininci yılı şerefine alkışlar arasında parça parça edilmiş.

Bininci yıl kutlamalarında öldürülenler sadece aslan, kaplanla da sınırlı kalmamış. Gladyatör dövüşlerinde de iki bin gladyatör çığlıklar arasında ölüme yollanmış! Roma kenti bin yıl ayakta kalmayı başardı diye sen gel iki bin çaresiz insanı birbirine kırdır! Roma ahalisi, Colosseum‘ daki bu kan deryasını izledikten sonra eve gelip çoluk çocuğuna “E, bugün bir eğlendik, bir kutladık ki, demeyin gitsin! Ne hayvan kaldı, ne insan!” mı diyorlardır acaba diye merak etmemek elde değil doğrusu!..



Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ ndan Biri


İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı, dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı yarışmaya 21 finalist eser katıldı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve yeni yedi harika adlı internet sitesinde 6 yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni 7 harikasını seçti.


Cep telefonu ve internet oylarıyla belirlenen dünyanın yeni 7 harikası, Portekiz’ in başkenti Lizbon’ da ilan edildi. Dünyanın yeni 7 harikası; Ürdün’ deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya’ daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru’ daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika’ daki Chichen Itza Piramidi, İtalya’ nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan’ daki Taç Mahal anıt mezarı şeklinde sıralandı.


www.nacizanebilgi.com - Sitesinden Alınmıştır.

0 yorum: