Balıkesir - Ayvalık Adaları Tabiat Parkı



Özelliği: Ayvalık Adaları Pleistosen'deki tektonik hareketler sonucu çöken Ege çanağındaki tepelerin su üzerinde kalmasıyla oluşmuş jeomorfolojik birimlerdir. Adaların dağılışında eski dağların uzanısı büyük rol oynamıştır. Bu oluşum biçimi denizaltı topografyasında yansımış ve denizaltında ender doğal peyzaj güzelliklerini belirlemiştir.

Adaların litolojik yapısından dolayı bazı adalar bitki örtüsünden yoksun, bazıları ise seyrek bitki örtüsüne sahiptir.

Saha rekreasyonel potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi ve kullanımının kontrol altına alınarak koruma-kullanma dengesinin amacıyla sahanın 17950 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Tabiat Parkı içerisinde günübirlik ve kamp alanları düzenlenecek, Şeytan Sofrası mevkiinde tanıtma merkezi tesis edilecek, Güneş Adası'nda ise su sporları merkezi, dalma ve su altı balıkçılık etkinlikleri gerçekleştirilecektir.

Ulaşım: Ayvalık Adalarına denizden ve karayolundan ulaşım mümkündür. Karayolu ile Balıkesir ili Ayvalık ilçesine gelindikten sonra bu ilçe ile Ayvalık Adalarının en büyüğü Alibey Adası arasında karayolonu mümkün kılan bağlantı mevcuttur.

0 yorum: