İstanbul - Türkmenbaşı Tabiat Parkı

Yeri: Marmara Bölgesi İstanbul ili, Şişli ilçesi dahilinde Hacıosman Mevkiinde yer alır. 1999 yılında, Hacıosman Tabiat Parkı adı Türkmenbaşı Tabiat Parkı olarak değiştirilmiştir.



Ulaşım: İstanbul il sınırları dahilinde.




Özelliği: Türkmenbaş Tabiat Parkı; Belgrat Ormanı bitki örtüsüne benzer üstün estetik verilere sahip florası ve manzara bütünlüğü içerisinde İstanbul halkının eğlenme, dinlenme ve sportif faaliyetlerine cevap vermektedir.


Kışlar oldukça soğuk, normal kar yağışına sahip sıkça don olayı görülen, bulutluluk oranı yüksekçe ve yazları sıcak olan ve yaz mevsiminde orta derecede su eksiği görülen bir iklim tipine sahiptir. Sahilçamı, karaçam, meşe görülen bitki türleridir. Çakal, Yaban domuzu, sürüngenler ve kuş türleri ile karşılaşılmaktadır.



Saha Belgrad Ormanı piknik ünitelerine giden Bahçeköy sırt yolunun Hacıosman girişinde bulunmaktadır. Bu yolun her iki tarafı pikniğe giden halka yönelik malzemeler ve gıda maddeleri satan seyyar satıcılar tarafından işgal edilmektedir. Fatih Ormanı halkın tarla açma ve işgal etme faaliyetlerini önlemek için Orman görevlilerince korunmaktadır. Yine sahalara moloz, çöp, harfiyat dökülmesini engellemek için çevrilmiştir.



Sahada şu an hiçbir tesis olmamakla birlikte, sahip olduğu doğal kaynaklar (Gölge imkanı taşıyan ağaç ve ağaççıklar) ile halkın piknik için en çok tercih ettiği Belgrad ve Fatih Ormanı yolu üzerindedir. Bu nedenle ; saha İstanbul halkının rekreasyonel açıdan tercih ettiği bir yerdir. Ayrıca diğer sahalar üzerindeki baskıyı bir ölçüde azaltıcaktır. Sahanın orman niteliğinin ve dolayısıyla ekolojik dengesinin korunması , çevreden gelebilecek her türlü işgalin durdurulması halkın yararına bir statü kazandırılması bakımından acil olarak Tabiat Parkı ilan edilmiştir.





Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Sahanın yakınında Fatih ormanı, Belgrad Ormanı, Fatih Çocuk Ormanı Orman İçi Dinlenme yerleri bulunmaktadır. İlkbahar ve yaz mevsiminde özellikle hafta sonları tüm piknik sahaları yoğun bir ziyaretçi akımına uğramaktadır. Bu çevrede kontrollü kullanıma yönelik yeni sahalara ihtiyaç vardır. Sahanın Orman niteliğinin korunması ekolojik dengesinin bozulmaması için bir statü kazandırılarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.

0 yorum: